Domowy budyń waniliowy
Zapomnij o budyniu z torebki! Domowy budyń waniliowy jest prosty w przygotowaniu, a smak? Spróbuj!

Składniki
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- żółtko
- laska wanilii
- łyżka masła
- 50 g cukru
- ulubiona konfitura np. różana melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odlewamy pół szklanki mleka i łączymy ją z żółtkiem i mąką. Resztę zagotowujemy w rondelku z ziarenkami z laski wanilii i samą laską wanilli oraz cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i zmniejszamy ogień, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Gdy budyń zacznie nabierać gęstej konsystencji dodajemy masło. Przelewamy do pucharka/szklanki, dekorujemy konfiturą i melisą. Pyszny domowy budyń gotowy!