Reklama

Domowy budyń waniliowy

Zapomnij o budyniu z torebki! Domowy budyń waniliowy jest prosty w przygotowaniu, a smak? Spróbuj!

Składniki

  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • laska wanilii
  • łyżka masła
  • 50 g cukru
  • ulubiona konfitura np. różana melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odlewamy pół szklanki mleka i łączymy ją z żółtkiem i mąką. Resztę zagotowujemy w rondelku z ziarenkami z laski wanilii i samą laską wanilli oraz cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i zmniejszamy ogień, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Gdy budyń zacznie nabierać gęstej konsystencji dodajemy masło. Przelewamy do pucharka/szklanki, dekorujemy konfiturą i melisą. Pyszny domowy budyń gotowy!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy