Domowy chleb
Moda na pieczenie chleba trwa. Jest wiele przepisów, ale ten zawsze się udaje.
Przygotowanie:
Kaszę zmiel w blenderze lub młynku, by powstała mąka. Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę jaglaną oraz sól, wymieszaj. Do rondelka wlej kefir, podgrzej. Odlej ½ szklanki i dodaj do niej drożdże oraz 2 łyżki mąki; wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały kefir, miód, wodę oraz przestudzone masło. Wymieszaj łyżką lub zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 40 min, by wyrosło. Piecz 30-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także: