Domowy chleb
Kto nie marzy o poranku o ciepłym, domowym chlebie prosto z piekarnika? Oto przepis na domowy chleb z dodatkiem dyni.
Sposób przygotowania:
1. Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem i wodą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. 2 garście pestek z dyni posiekaj. Przesiane mąki wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, purée oraz posiekane pestki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Włóż ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min , by wyrosło. Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp pozostałymi pestkami dyni. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 40 min (upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos). Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Purée z dyni możesz przygotować gotując dynię na parze, w niewielkiej ilości wody lub piekąc w piekarniku. Po wystudzeniu rozdrobnij ją blenderem.
Zobacz także: