Reklama

Domowy ketchup

Choć świeże warzywa są najzdrowsze, to jednak w przypadku pomidorów sprawa ma się inaczej. Jeszcze lepsze są przetwory z tych warzyw, bo wtedy zwiększa się ilość likopenu w nich zawartego. Ten silny przeciwutleniacz nigdzie nie występuje w takich ilościach jak w przetworzonych pomidorach, a to właśnie likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz chroni nas przed nowotworami.

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g cukru
  • 1 łyżkę octu jabłkowego
  • 1 papryczka chili (jeśli lubisz ostry ketchup)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki musztardy Dijon
  • 2-3 goździki
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyj i drobno pokrój. Obraną cebulę posiekaj. Obierz ząbki czosnku. Pokrój papryczkę. 

2. Dołóż resztę przypraw i wrzuć do garnka. Duś ok. 20-30 minut, aż pomidory się rozpadną. Wyłącz i zmiksuj całość. 

3. Aby uzyskać gładki sos, przetrzyj go przez sito. Usuniesz w ten sposób pestki i skórki. Sos ponownie zagotuj - ok. 30 minut, aby zredukować go do gęstej konsystencji. 

4. Gotowy ketchup możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce lub po ugotowaniu od razu przełożyć do wyparzonych i  suchych słoików, a potem zapasteryzować - przez ok. 20-30 minut.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy