Domowy ketchup
Choć świeże warzywa są najzdrowsze, to jednak w przypadku pomidorów sprawa ma się inaczej. Jeszcze lepsze są przetwory z tych warzyw, bo wtedy zwiększa się ilość likopenu w nich zawartego. Ten silny przeciwutleniacz nigdzie nie występuje w takich ilościach jak w przetworzonych pomidorach, a to właśnie likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz chroni nas przed nowotworami.
Składniki
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 150 g cukru
- 1 łyżkę octu jabłkowego
- 1 papryczka chili (jeśli lubisz ostry ketchup)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżki musztardy Dijon
- 2-3 goździki
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj i drobno pokrój. Obraną cebulę posiekaj. Obierz ząbki czosnku. Pokrój papryczkę.
2. Dołóż resztę przypraw i wrzuć do garnka. Duś ok. 20-30 minut, aż pomidory się rozpadną. Wyłącz i zmiksuj całość.
3. Aby uzyskać gładki sos, przetrzyj go przez sito. Usuniesz w ten sposób pestki i skórki. Sos ponownie zagotuj - ok. 30 minut, aby zredukować go do gęstej konsystencji.
4. Gotowy ketchup możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce lub po ugotowaniu od razu przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, a potem zapasteryzować - przez ok. 20-30 minut.
Zobacz także: