Reklama

Domowy sos serowy

Idealny dodatek do ulubionych dań.

Gesty i kremowy sosu serowy lubi chyba każdy! Jego miłośnikami są zwłaszcza dzieci, które przepadają za makaronem z takim sosem. Sos nadaje się doskonale do zapiekanek lub lasagne. Wzbogaci smak grillowanego mięsa, i będzie świetną omastą do gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora.

Sos zrobi nawet początkujący kucharz, a do jego przygotowania można wykorzystać resztki serów, nawet te nieco zeschnięte.

Kremowy sos z trzech serów

Składniki: 1/3 kostki masła, 3 łyżki mąki, pół szklanki mleka, 10 dag dowolnego twardego sera zółtego, 10 dag sera z pleśniowego, 10 dag sera wędzonego, gałka muszkatołowa,. sól, pieprz,

Reklama

Przygotowanie. Z masła i gładkiej mąki zrób zasmażkę. Pozostaw ją przez chwilę na małym ogniu i wciąż mieszając, wlej pół szklanki mleka. Mieszaj, po chwili dolej jeszcze ok. szklanki mleka i zamieszaj. Sos powinien mieć konsystencję lejącego się ciasta.

Następnie dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej oraz mielonego pieprzu (np. cayenne). Gotuj sos jeszcze przez 10 minut, tak aby lekko zgęstniał. Na tym etapie przypraw go solą do smaku.

Na tarce zetrzyj sery. Mogą to być dwa, trzy rodzaje sera. Dobrze komponuje się tu także ser z niebieską pleśnią typu Gorgonzola lub Lazur a nawet wędzony oscypek.

Wsyp do sosu pierwszą porcję sera i mieszaj, aby się rozpuścił. Dodawaj ser małymi partiami, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki, o gęstszej konsystencji. Jeśli chcesz, aby miał lekko pikantny smak, dodaj odrobinę mielonego chili. Jego znak możesz też wzbogacić ziołami, np. oregano lub tymiankiem.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: sos serowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy