Dorsz panierowany w cieście
Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.
Przygotowanie:
Białe wytrawne wino wlewamy do mleka, dodajemy 3 żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do mleka z winem, aby nie powstały grudki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Świeże lub rozmrożone filety z dorsza opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki. Szczypiorek siekamy.
Olej przelewamy do rondla i podgrzewamy do ok. 175ºC. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy 3-4 minuty (maksymalnie 5 kawałków, aby tłuszcz nie stracił temperatury) na jasnozłoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na czas, gdy będziemy smażyć kolejne kawałki. Panierowanego dorsza podajemy na ciepło i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także: