Reklama

Dorsz panierowany w cieście

Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

Składniki

  • 800 g filetu z dorsza (świeżego lub mrożonego)
  • 3 żółtka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml tłustego mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pieprz cayenne
  • sól
  • 2 l olej

Przygotowanie:

Białe wytrawne wino wlewamy do mleka, dodajemy 3 żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do mleka z winem, aby nie powstały grudki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

Świeże lub rozmrożone filety z dorsza opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki. Szczypiorek siekamy.

Olej przelewamy do rondla i podgrzewamy do ok. 175ºC. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy 3-4 minuty (maksymalnie 5 kawałków, aby tłuszcz nie stracił temperatury) na jasnozłoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na czas, gdy będziemy smażyć kolejne kawałki. Panierowanego dorsza podajemy na ciepło i posypujemy szczypiorkiem.

Reklama

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy