Reklama

Dorsz pod ziemniakami

Składniki na 4 porcje

  • 400 g filetów z dorsza
  • 700 g ziemniaków
  • pół litra mleka
  • 7 łyżek masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g żółtego sera Gouda
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

>>>Jak przygotować to danie? Znajdziesz na kolejnej stronie<<<

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy 3 łyżki masła klarowanego, pieprz, gałkę muszkatołową i tłuczemy na gładkie purée.

2. Dorsza płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, doprawiamy solą i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy, ale mleko zachowujemy. Rybę przekładamy do czterech misek żaroodpornych.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i krótko zasmażamy. Następnie rozprowadzamy mlekiem po gotowaniu ryb, mieszamy i dusimy około 5 minut. Powstałym sosem zalewamy kawałki dorsza w czterech miskach. Na wierzch wykładamy ziemniaki.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki i pieczemy około 30 minut w 175ºC. Gdyby góra za bardzo się spiekała, miski przykrywamy folią aluminiową.

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy