Dorsz pod ziemniakami
Składniki
na 4 porcje
- 400 g filetów z dorsza
- 700 g ziemniaków
- pół litra mleka
- 7 łyżek masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g żółtego sera Gouda
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
>>>Jak przygotować to danie? Znajdziesz na kolejnej stronie<<<
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy 3 łyżki masła klarowanego, pieprz, gałkę muszkatołową i tłuczemy na gładkie purée.
2. Dorsza płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, doprawiamy solą i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy, ale mleko zachowujemy. Rybę przekładamy do czterech misek żaroodpornych.
3. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i krótko zasmażamy. Następnie rozprowadzamy mlekiem po gotowaniu ryb, mieszamy i dusimy około 5 minut. Powstałym sosem zalewamy kawałki dorsza w czterech miskach. Na wierzch wykładamy ziemniaki.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki i pieczemy około 30 minut w 175ºC. Gdyby góra za bardzo się spiekała, miski przykrywamy folią aluminiową.
Zobacz również: