Reklama

Dorsz w bakaliowym sosie

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • kilka gałązek kolendry
  • po 1 łyżce rodzynek,posiekanych suszonych moreli i orzechów włoskich
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • sól

Bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Dorsza umyj, osusz, posól. Cebulę obierz i razem z porem pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na rozgrzanym oleju. 

Sparz pomidora i obierz ze skóry. Pokrój go w kostkę i przełóż do blendera. Dodaj obrany ząbek czosnku, połowę kolendry, szczyptę przyprawy piernikowej i śmietanę. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj wraz z miękkim masłem do cebuli i pora. 

Do garnka wlej sos i ułóż na nim rybę. Dodaj bakalie. Duś około 20-25 minut. Gotowe danie przełóż na półmisek. Udekoruj świeżą kolendrą. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy