Reklama

Dorsz w pomidorach

Wyśmienita ryba z sosem.

Składniki

  • 600 g filetów z dorsza (świeżych lub mrożonych)
  • 600 g świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mały pęczek pietruszki
  • 80 g masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy. Jeśli wybraliśmy świeże ryby, myjemy je i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na półplasterki, a czosnek na cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory - świeże lub z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy bez przykrycia, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

Natkę pietruszki myjemy i siekamy bez ogonków. Miękkie masło ucieramy przez chwilę, dodajemy natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Reklama

Dno żaroodpornego naczynia wypełniamy pomidorowym sosem. Kładziemy na nim kawałki dorsza. Ryby smarujemy grubą warstwą masy powstałej z masła i bułki tartej, która podczas pieczenia stworzy aromatyczną, chrupiącą skórkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Pieczemy w 200ºC 10-15 minut.

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy