Przygotowanie:
Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy. Jeśli wybraliśmy świeże ryby, myjemy je i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na półplasterki, a czosnek na cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory - świeże lub z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy bez przykrycia, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy bez ogonków. Miękkie masło ucieramy przez chwilę, dodajemy natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Dno żaroodpornego naczynia wypełniamy pomidorowym sosem. Kładziemy na nim kawałki dorsza. Ryby smarujemy grubą warstwą masy powstałej z masła i bułki tartej, która podczas pieczenia stworzy aromatyczną, chrupiącą skórkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Pieczemy w 200ºC 10-15 minut.
Zobacz także: