Reklama

Dorsz w pomidorach

Co znajdziesz w porcji rybki na swoim talerzu? Samo zdrowie. Smażone są smaczne i szybko je przygotujesz. Pieczone kuszą aromatem, ale gotowane będą niskokaloryczne.

Składniki

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • olej
  • 85 ml przecieru pomidorowego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • po szczypcie ostrej papryki, curry, kuminu i kurkumy
  • 40 dag filetów z dorsza
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowany:

1. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Dodaj imbir i ostrą paprykę, curry, kumin oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut. Następnie wlej bulion, przecier pomidorowy i połowę soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 5 minut. 

2. Smaż filety po 4 minuty z każdej strony. Oprósz solą, pieprzem i skrop resztą soku z cytryny. Przełóż do naczynia z sosem pomidorowym i posyp kolendrą. Duś 5 minut na wolnym ogniu.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy