Dorsz w pomidorach
Co znajdziesz w porcji rybki na swoim talerzu? Samo zdrowie. Smażone są smaczne i szybko je przygotujesz. Pieczone kuszą aromatem, ale gotowane będą niskokaloryczne.

Składniki
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka startego imbiru
- olej
- 85 ml przecieru pomidorowego
- 1 l wywaru warzywnego
- po szczypcie ostrej papryki, curry, kuminu i kurkumy
- 40 dag filetów z dorsza
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek posiekanej kolendry
- sól i pieprz
Sposób przygotowany:
1. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj imbir i ostrą paprykę, curry, kumin oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut. Następnie wlej bulion, przecier pomidorowy i połowę soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 5 minut.
2. Smaż filety po 4 minuty z każdej strony. Oprósz solą, pieprzem i skrop resztą soku z cytryny. Przełóż do naczynia z sosem pomidorowym i posyp kolendrą. Duś 5 minut na wolnym ogniu.
Zobacz także: