Dorsz z pieca na pikantnie
Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.
Składniki
- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 500 g filetów z dorsza
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa
- 4 łyżki ajvaru ze słoiczka (pasty z pieczonej papryki)
- ewentualnie szczypta chili
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- świeży tymianek
1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, wsyp do rondelka i wymieszaj z sosem sojowym. Filety rybne oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i wysmaruj oliwą. Pomidor i cytrynę pokrój w plasterki. Paprykę rozkrój, oczyść z pestek i pokrój w paseczki.
2. Przygotuj 4 większe kawałki papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego arkusza ułóż porcję ryżu, a na nim kawałek ryby i posmaruj ajvarem (ewentualnie wymieszanym z chili dla większej pikanterii). Na wierzchu rozłóż paprykę, plastry pomidora i cytryny. Oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem i skrop oliwą.
3. Ostrożnie zawiń paczuszki i ułóż je na dużej blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 20 minut.
Zobacz także: