Dorsz z pieca na pikantnie
Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.
1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, wsyp do rondelka i wymieszaj z sosem sojowym. Filety rybne oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i wysmaruj oliwą. Pomidor i cytrynę pokrój w plasterki. Paprykę rozkrój, oczyść z pestek i pokrój w paseczki.
2. Przygotuj 4 większe kawałki papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego arkusza ułóż porcję ryżu, a na nim kawałek ryby i posmaruj ajvarem (ewentualnie wymieszanym z chili dla większej pikanterii). Na wierzchu rozłóż paprykę, plastry pomidora i cytryny. Oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem i skrop oliwą.
3. Ostrożnie zawiń paczuszki i ułóż je na dużej blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 20 minut.
Zobacz także: