Dorsz z pieczarkami
Aktualizacja
W sezonie zamiast pieczarek lepiej użyć grzybów leśnych, które są bardziej aromatyczne. Dorsza zapiekanego z grzybami można podawać z sałatką i gotowanymi ziemniakami. Jeśli chcemy nadać daniu wyjątkowy charakter i zaskoczyć gości, możemy podać rybę na plackach ziemniaczanych.

Składniki
- łyżka masła
- 30 dag pieczarek lub innych grzybów
- cebula
- pół łyżeczki imbiru
- 75 dag filetów z dorsza
- sól
- sok z cytryny
- pieprz
- opcjonalnie: łyżka śmietany
3-4 osób
Pieczarki pokroić na połówki, podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Filety oprószyć solą i imbirem. Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem włożyć rybę, posypać pieprzem, skropić sokiem, obłożyć pieczarkami. Piec 60 min. w temp. 180°C. Aby sos był delikatniejszy, można dodać łyżkę śmietany.