Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Jesień to idealny czas na takie ciasto.
Przygotowanie:
75 g masła roztop. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W misce umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Dodaj jajko, masło i rozczynione drożdże. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
Śliwki wypestkuj, marcepan utrzyj, dodaj 50 g masła i 2 jajka i wyrób za pomocą robota kuchennego.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wrób jeszcze raz i rozwałkuj na wielkość blachy. Ciasto ułuż na blasze, nałóż na nie masę marcepanowo jajeczną i śliwki. Odstaw na kolejne 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200 st. Piekarniku przez 25 minut. Jeszcze gorące posyp cukrem.
Zobacz także: