Przygotowanie:
Masło roztapiamy, studzimy. Rodzynki namaczamy w wodzie, a następnie odcedzamy. Twaróg rozkruszamy w misce. Dodajemy roztopione masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajo, mąkę, suszone drożdże, szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki się ze sobą połączą.
Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, krótko mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Z ciasta formujemy 12 kulek, układamy na ściereczce i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Olej przelewamy do wysokiego garnka i podgrzewamy do temperatury 160ºC. Wrzucamy kulki i smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając i uważając, żeby za bardzo się nie zrumieniły.
Ciastka odcedzamy, przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone, możemy ozdobić białym lub kolorowym lukrem, podobnie jak pączki. Kulki podajemy do kawy, herbaty lub pitnej czekolady.
Zobacz także: