Reklama

Drożdżowe kuleczki

Kulki obtocz w cukrze pudrze.

Składniki

  • 50 g masła
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajo
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 200 g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki mleka
  • 75 g rodzynek koryntek
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, studzimy. Rodzynki namaczamy w wodzie, a następnie odcedzamy. Twaróg rozkruszamy w misce. Dodajemy roztopione masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajo, mąkę, suszone drożdże, szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki się ze sobą połączą.

Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, krótko mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Z ciasta formujemy 12 kulek, układamy na ściereczce i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Olej przelewamy do wysokiego garnka i podgrzewamy do temperatury 160ºC. Wrzucamy kulki i smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając i uważając, żeby za bardzo się nie zrumieniły.

Reklama

Ciastka odcedzamy, przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone, możemy ozdobić białym lub kolorowym lukrem, podobnie jak pączki. Kulki podajemy do kawy, herbaty lub pitnej czekolady.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy