Drożdżowe pieczone pierożki
Doskonały zamiennik dla tradycyjnych pierogów.
Sposób przygotowania:
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier oraz 25 ml wody, wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto. Przełóż do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min , by wyrosło.
Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki i duś , aż odparuje cały płyn. Wystudzone pieczarki wymieszaj z mięsem, pieczarkami, kukurydzą oraz papryką. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na koło. Posmaruj keczupem, rozłóż farsz i posyp serem. Złóż na pół, mocno sklej brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Przykryj ściereczką, odłóż na ok. 20 min.
Piecz 25-30 min w temperaturze 200°C.
Zobacz także: