Drożdżowe ruloniki
1. Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Do pokruszonych drożdży dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, mleko, żółtka, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
3. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 8 mm i wytnij 24 paski. Na każdym pasku rozłóż pokrojone morele. Zwiń w ruloniki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Wystudzone ruloniki udekoruj lukrem i posyp płatkami migdałowymi.