Reklama

Drożdżowe ruloniki

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 150 g margaryny lub masła
  • 12 moreli
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • lukier
  • płatki migdałowe

1. Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Do pokruszonych drożdży dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.

2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, mleko, żółtka, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

3. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Wymieszaj  z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 8 mm i wytnij 24 paski. Na każdym pasku rozłóż pokrojone morele. Zwiń w ruloniki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw  w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piecz  ok. 20 min w temp. 200°C. Wystudzone ruloniki udekoruj lukrem i posyp płatkami migdałowymi. 

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy