Drożdżowe ślimaczki
1. Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
2. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz wystudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
3. Brzoskwinie natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Włóż do miski, zalej wrzącą wodą. Odstaw na 2-3 min. Wyjmij z wody, gdy wystygną - usuń skórki i pestki. Owoce pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Rozłóż owoce zostawiając wolne ok. 2 cm brzegu. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Potnij na kawałki po ok. 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz 25 min w temp. 180°C. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: