Duszona pieczeń wołowa

Szukasz sprawdzonego przepisu na obiadową pieczeń? Polecamy prostą recepturę na pieczeń wołową duszoną w sosie własnym. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie!

Duszona pieczeń wołowa w sosie własnym
Duszona pieczeń wołowa w sosie własnym 123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g łopatki wołowej bez kości
  • 20 g mąki
  • 50 g tłuszczu (najlepiej masło)
  • cebula
  • sól

Duszona pieczeń wołowa- przygotowanie:

Mięso opłucz i oczyść, pobij tłuczkiem, natrzyj solą i oprócz mąką. Rozgrzej tłuszcz na patelni i na dużym ogniu zarumień mięso z obydwu stron, następnie przełóż do rondelka.

Na reszcie tłuszczu usmaż obraną i pokrojoną w cienkie talarki cebulkę, następnie wraz z tłuszczem dodaj ją do rondelka z mięsem.

Dodaj kilka łyże wody i duś powoli pod przykryciem około dwóch godzin. W czasie duszenia uzupełniaj wyparowany sos wodą i co jakiś czas obracaj pieczeń, by się nie przypaliła.

Przed podaniem pokrój pieczeń na plastry, podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Smacznego!

***
Lubisz kapustę? Te gołąbki nie mają sobie równych!

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Pieczeń ze schabuPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas