Duszona pieczeń wołowa
Szukasz sprawdzonego przepisu na obiadową pieczeń? Polecamy prostą recepturę na pieczeń wołową duszoną w sosie własnym. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie!
Mięso opłucz i oczyść, pobij tłuczkiem, natrzyj solą i oprócz mąką. Rozgrzej tłuszcz na patelni i na dużym ogniu zarumień mięso z obydwu stron, następnie przełóż do rondelka.
Na reszcie tłuszczu usmaż obraną i pokrojoną w cienkie talarki cebulkę, następnie wraz z tłuszczem dodaj ją do rondelka z mięsem.
Dodaj kilka łyże wody i duś powoli pod przykryciem około dwóch godzin. W czasie duszenia uzupełniaj wyparowany sos wodą i co jakiś czas obracaj pieczeń, by się nie przypaliła.
Przed podaniem pokrój pieczeń na plastry, podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Smacznego!
***
Lubisz kapustę? Te gołąbki nie mają sobie równych!
Smaczna i tania! Ta zupa robi furorę
***
Zobacz także: