Duszony szpinak z czosnkiem
Składniki
- pół cebuli
- śmietana 18% - 100 mililitrów
- Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - 1
- masło lub margaryna - 2 łyżki
- świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów
- pół cytryny
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
10 min
3-4 osób
1. Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
3. Sos wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę, np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.