Reklama

Dwa w jednym

Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos.

Żeberka wołowe po burgundzku

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku wędzonego bez kości, pokrojone w dużą kostkę, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi świeżego tymianku, 2 świeże liście laurowe, 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 3 szklanki bulionu wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 kg żeberek wołowych pokrojonych w małe porcje, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pieprz sól do smaku

Reklama

Opcjonalnie: wolnowar

Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż z obu stron żeberka. Gdy się zezłocą, wrzuć do dużego garnka (4 l) lub wolnowaru, dopraw solą i pieprzem. Na tej samej patelni przesmaż boczek, a następnie pieczarki i szalotki, wrzuć wszystko do mięsa. Zalej bulionem. Dodaj czosnek, tymianek, liście laurowe, wino, koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 150°C, wstaw garnek, przykryj go pokrywką, pozostaw w piekarniku 3 godziny. Jeżeli używasz wolnowaru, gotuj w nim żeberka pod przykryciem ok. 8 godzin. Przed podaniem usuń tymianek i liście laurowe. Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki.

Zupa kurczakowo-porowa

(dla 6 osób)

Czas przygotowania: 3,5-9 godzin

Poziom trudności:

Składniki: 1 oczyszczony i umyty kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg), 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 4 średniej wielkości pory pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojone, 4 łodygi świeżego tymianku, duża szczypta pieprzu kajeńskiego, 2,5 l bulionu drobiowego, 170 g drylowanych śliwek suszonych, 2 łyżki drobno posiekanego oregano, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól do smaku

Opcjonalnie: wolnowar

Umieść kurczaka w dużym garnku lub w wolnowarze. Dodaj czosnek, seler, tymianek, pieprz oraz 2 l bulionu drobiowego. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, a po wrzuceniu porów jeszcze 30 minut (lub wszystkie składniki łącznie z porami 8 godzin w wolnowarze w temp. 80°C). Następnie delikatnie wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Dorzuć mięso do bulionu razem ze śliwkami i wlej pozostały bulion. Gotuj jeszcze 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu (lub najwyższych obrotach wolnowaru), aż śliwki zmiękną. Wyjmij z zupy łodygi tymianku. Podawaj ją z dodatkiem świeżego oregano i natki pietruszki.

Kokosowe curry z wołowiną

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 3 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, 500 ml bulionu wołowego, 4 łyżki świeżo posiekanego imbiru, 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, 2 średniej wielkości cebule pokrojone w łódeczki, 2 liście limonki kaffir (www.kuchnieorientu.pl), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki cukru palmowego, 150 g groszku cukrowego, 2 łyżki drobno posiekanych uprażonych orzeszków ziemnych, 1/4 szklanki świeżych liści tajskiej bazylii, 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana, duży rondel

Pastę curry i mleczko kokosowe wymieszaj w miseczce i wlej do dużego rondla, gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż wołowinę, wrzuć mięso do curry, zalej ciepłym bulionem. Dodaj imbir, czosnek, cebule, liście kaffiru, sos rybny i cukier. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5-2 godzin, mięso powinno być miękkie. Wyjmij liście limonki i dodaj groszek cukrowy. Gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Podawaj z dodatkiem orzechów, posiekanej tajskiej bazylii i papryczki chili.

Fasolki po bostońsku

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 1 duża cebula drobno posiekana, 300 g boczku z usuniętym nadmiarem tłuszczu, pokrojonego w kostkę, 1/4 szklanki złocistego syropu (sklep.kuchnieswiata.com.pl) lub melasy, 1/3 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka sosu chili 400 g pomidorów bez skórki (w kawałkach, z puszki), 600 g białej i 600 g czerwonej odcedzonej fasoli z puszki, 3 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, olej roślinny do smażenia, duży rondel i naczynie żaroodporne z przykrywką

Odsącz dobrze fasolę, odstaw. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż cebulę, aż się zezłoci, dodaj pomidory, bulion, sos Worcestershire i chili, cukier, syrop, musztardę. Wymieszaj, duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dopraw sos solą i pieprzem. W tym czasie na patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni, wymieszaj go z fasolą. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego, zalej sosem. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Piecz pod przykryciem ok. 3 godzin, od czasu do czasu mieszaj. Podawaj fasolę posypaną natką pietruszki.

Zapiekanka pasterska, czyli shepherd’s pie

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 4 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 3 średniej wielkości marchewki drobno pokrojone, 3 łodygi selera naciowego drobno pokrojone, 1 duża cebula drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu Worcestershire, 1 szklanka bulionu wołowego, 1,5 kg łopatki jagnięcej drobno posiekanej (lub mielonej), 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 150 g liści świeżego szpinaku, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżka wody, 3/4 kg świeżo ugotowanych ziemniaków, 40 g masła, 1/2 szklanki gorącego mleka, 1/2 szklanki startego sera typu cheddar, sól, świeżo zmielony pieprz, olej do smażenia, duży rondel, naczynie żaroodporne

Dwie godziny przed przygotowaniem dania wymieszaj mięso z ziołami, czosnkiem i dwiema łyżkami oleju, odstaw w chłodne miejsce. Po tym czasie w dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju i przesmaż marchewki, seler, cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, wymieszaj. Wlej bulion, duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni przesmaż jagnięcinę. Dodaj mięso do sosu i gotuj na wolnym ogniu. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody i dodaj do jagnięciny. Wrzuć groszek, gotuj bez przykrycia 20 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, dodaj szpinak, gotuj jeszcze 3 minuty. Odstaw na kwadrans. W tym czasie do świeżo ugotowanych ziemniaków dodaj masło i mleko. Rozgnieć je na purée. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj warstwą ziemniaczanego purée. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw zapiekankę na mniej więcej 40 minut (aż ziemniaki się zezłocą). Pod koniec pieczenia posyp ją startym serem. Gdy ładnie się zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj.

Wieprzowina z grzybami w sosie sojowym

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu 160 ml sosu sojowego 125 ml chińskiego wina do gotowania 1/4 szklanki cukru brązowego 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana 25 g świeżego imbiru obranego i drobno posiekanego, 6 rozgniecionych ząbków czosnku, 2,5 szklanki wody, 150 g grzybów shitake pokrojonych na mniejsze kawałki, 150 g grzybów shimeji (www.fusiongusto.pl) lub 150 g boczniaków pokrojonych na spore kawałki, 4 kapusty pak choi pokrojone na pół (www.frisco.pl)

Opcjonalnie: wolnowar, 500 g ugotowanego wcześniej makaronu ryżowego wstążek

Włóż wieprzowinę, cynamon, anyż, sos sojowy, wino, cukier, chili, imbir i czosnek do dużego garnka (3,5 l) lub do wolnowaru. Zalej zimną wodą, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 3 godziny lub w wolnowarze 8 godzin. Następnie ostrożnie wyjmij mięso i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź wywar przez gęste sito. Do czystego dodaj grzyby i kapustę. Przykryj go i gotuj 15 minut na mocnym ogniu lub na najwyższych obrotach w wolnowarze. Wieprzowinę podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem wywaru grzybowego i z makaronem ryżowym.

Jagnięcina po marokańsku z miodem

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 4,5-8,5 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 400 g małych dokładnie umytych marchewek, 600 g małych ziemniaków dokładnie umytych lub obranych, 8 obranych cebulek szalotek, 1 szklanka bulionu drobiowego, 1,5 kg łopatki jagnięcej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju roślinnego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, duże naczynie do zapiekania z przykrywką (4 l) lub wolnowar

Jeśli będziesz mięso piec: ostrym nożem ponacinaj jagnięcinę na głębokość 5 mm w odstępach 2,5 cm. Wymieszaj miód z olejem, czosnkiem, nasionami kopru włoskiego, cynamonem, imbirem, kuminem i pieprzem kajeńskim. Nasmaruj powstałą marynatą mięso i połóż je w naczyniu do zapiekania lub wolnowarze. Nagrzej piekarnik do 150°C, przykryj naczynie i piecz mięso 4 godziny. Po 3,5 godzinach ułóż na blasze ziemniaki, szalotki i marchewkę, wstaw do piekarnika na 30 minut. Jagnięcinę podawaj w całości lub pokrojoną w plastry z dodatkiem warzyw i sosu powstałego podczas gotowania.

Jeśli przyrządzasz mięso w wolnowarze: najpierw na dno naczynia połóż warzywa, ułóż na nich nasmarowane marynatą mięso. Gotuj pod przykryciem 8 godzin. Podawaj jak wyżej.

Tekst: Joanna Lorynowicz

Twój STYL 2/2015

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama