Dynia faszerowana mięsem
Przepisy na dania z tym warzywem to nie tylko pomysły na rozgrzewające zupy. Mamy dla Was inspiracje na koniec lata!
Sposób przygotowania:
1. Dynie przekrój wzdłuż i usuń łyżką pestki. Oczyszczone ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj z boczkiem.
3. Dynie wyjmij z brytfanny i osusz. Napełnij je masą mięsną i ułóż w brytfance. Zapiekaj w temp. 180°C przez 15 minut.
Zobacz także: