Dynia faszerowana wołowiną
Z chleba odkroić skórkę, miąższ namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozkruszyć. Pomidora sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę. Na gorącej oliwie podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać pomidora, chleb i mięso. Wymieszać i smażyć 10 min. Zdjąć z ognia i pozostawić na 30 min. Dodać natkę, kolendrę, jajko i mąkę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać.
Dynię umyć, skroić nieco spód (aby stała stabilnie), odkroić górę (jako przykrywkę), łyżką wybrać pestki i włókna. Blanszować 3 min w dużym garnku, w osolonym wrzątku, osączyć.
Głębokie naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć w nim dynię. Wypełnić ją mięsnym farszem i zamknąć przykryciem.
Posmarować oliwą, piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Podawać z ryżem i sosem pomidorowym.