Dynia na słono i słodko
Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię umyj i pokrój razem ze skórą na cztery kawałki. Posmaruj je oliwą z oliwek, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż do niej płaty lasagne i po 30 sekundach wyłów je łyżką cedzakową. Ułóż na blacie lub ściereczce kuchennej obok siebie, żeby się nie skleiły.
3. Na patelni roztop połowę masła i wrzuć szałwię. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż listki będą chrupiące. Wtedy dodaj resztę masła i po minucie odstaw. Wybierz listki i odłóż je na bok.
4. Z dyni usuń pestki i wybierz miąższ. Pokrój go w kostkę i dopraw papryką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie połącz z passatą, ricottą, parmezanem i śmietanką (wcześniej odłóż w kubeczku 1 łyżkę parmezanu i śmietanki).
5. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Dno i boki wyłóż płatami lasagne. Rozprowadź na nich połowę nadzienia dyniowego i wyłóż część pokrojonej szynki oraz masło.
6. Nałóż kolejną warstwę płatów lasagne, resztę nadzienia dyniowego, szynkę i listki szałwii. Polej śmietanką z parmezanem.
7. Wstaw lasagne do piekarnika i piecz ok. 20 minut w 200 st. C.
1. Umyj i przekrój dynie wzdłuż na pół. Posmaruj miąższ oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.
2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony miąższ dyni i oczyszczone oraz pokrojone grzyby. Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś wszystko 10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód i połowę posiekanych listków bazylii. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem. Posmaruj wierzch oliwą i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut.
5. Przed podaniem posyp listkami bazylii.
1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Usuń chrząstki i pokrój na niewielkie kawałki.
2. Oprósz mięso solą, pieprzem i ostrą papryką.
3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i mięso. Smaż, aż kawałki piersi będą złotawe.
4. Pokrój dynię w niedużą kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy dynia nabierze brązowego koloru, wlej na patelnię bulion warzywny. Zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem przez ok. 20 minut.
5. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do gulaszu.
6. Gdy mięso i dynia będą bardzo miękkie, odlej trzy łyżki bulionu. Przestudź, a następnie połącz ze śmietaną. Wlej płyn do gulaszu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj potrawę, np. z ryżem.
1. Imbir pokrój na plasterki, a pomidora w ósemki. Czosnek obierz i posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę, płatki chili, imbir i czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pokrojonego pomidora. Zamieszaj i wlej mleko kokosowe. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut.
2. Przelej płyn przez sitko do niedużego garnka. Do płynu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Podgrzewaj zupę przez 5 minut. Na koniec dopraw do smaku sosem sojowym i solą. Rozlej krem do miseczek. Posyp tymiankiem i pestkami dyni.
1. Dynię i obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Po chwili odciśnij z warzyw nadmiar soku. Dodaj jajka, oliwę, mąkę oraz natkę pietruszki. Oprósz pieprzem i wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź po łyżce masy, delikatnie spłaszczaj łyżką i smaż na złoto z dwóch stron.
4. Usmażone placki przykryj.
5. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój i skrop sokiem z limonki. Rukolę umyj i porwij na kawałki. Jajka gotuj przez 4 minuty, aby żółtka były płynne. Podawaj placki z jajkiem na rukoli i awokado z kawałkami sera typu feta.
1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj skórkę z pomarańczy, sól, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw.
2. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko. Wszystko wymieszaj.
3. Do sypkich składników dodaj masę jajeczną i wymieszaj.
4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Napełnij je ciastem do połowy wysokości i posyp pestkami dyni.
5. Piecz przez 15-20 w 180 st. C minut. Muffiny można posypać cukrem pudrem.