Reklama

Dynia z pistacjowym pesto, fetą i granatem

​Na Bliskim Wschodzie dynia często postrzegana jest jako mdła i nieciekawa. Zainspirowana przepisem na azjatycką dynię z pesto mojego przyjaciela Tony’ego Singha opracowałam perskie pesto z pistacji, które razem z fetą i pestkami granatu dodaję do dyni. Efekt? To jedno z najpopularniejszych dań w moich klubach kolacyjnych, które w niejednym sceptyku rozbudziło miłość do dyni.

Składniki dla: 2 procje jako danie główne albo 4 porcje jako dodatek

Składniki

  • 1 duża dynia piżmowa, przekrojona wzdłuż na ćwiartki, bez pestek
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 150 g fety
  • 100 g pestek granatu

Składniki na pesto:

  • 100 g łuskanych pistacji
  • 70 g parmezanu albo sera Grana Padano, pokrojonego na kawałki
  • oliwa
  • listki z 1 małego pęczka kolendry
  • listki z 1 małego pęczka natki pietruszki
  • piórka z 1 małego pęczka koperku
  • 3 łyżki oliwy z chili
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Wrzuć do blendera pistacje i ser, wlej sporo oliwy i zmiksuj. Dodaj do masy zioła, jeszcze trochę oliwy, oliwę z chili i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko, wsyp do blendera garść soli i jeszcze raz zmiksuj jego zawartość. Skosztuj pesto, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słone i kwaskowate, a następnie wstaw je do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Posmaruj ćwiartki dyni oliwą, posyp je obficie solą i pieprzem i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw dynię do piekarnika na 45-50 minut - powinna mocno przypiec się na brzegach, bo dzięki temu staje się chrupiąca i sprężysta. Żeby sprawdzić, czy dynia jest gotowa, wbij w nią nóż - jeśli wchodzi jak w masło, jest upieczona. Jeśli miąższ stawia opór, piecz dynię jeszcze kilka minut.

Reklama

Połóż po ćwiartce dyni na każdym talerzu, obficie skrop ją intensywnie zielonym pesto, posyp pokruszoną fetą oraz pestkami granatu i podawaj. , przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017. Zdjęcia copyright © Liz & Max Haarala Hamilton 2014.

Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour "Persiana", przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy