Dyniowe gnocchi
Przepis na gnocchi di zucca czyli dyniowe gnocci z masłem szałwiowym.
Składniki
- 350 g mąki
- 200 g upieczonej w kawałkach dyni
- 150 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g grana padano
- 50 g roztopionego masła
- Jajko „zerówka”
- gałka muszatołowa
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 150 g masła
- 15 listków szałwii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską. Dodajemy mąkę i przestudzone roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Przyprawiamy. Krótko mieszamy łyżką, by połączyć wszystkie składniki. Posypujemy ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki. Sztuka po sztuce naciskamy je widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gnocchi będą gotowe minutę po wypłynięciu. Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem, w którym wcześniej przez chwilę na małym ogniu gotowaliśmy szałwię.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia"