Składniki:
2 kg dyni
3-4 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
sok z cytryny
1-1,5 kg cukru
korzeń imbiru (ok. 2 cm)
Umytą i obraną dynię oczyść z pestek oraz miękkiego miąższu, a twardy pokrój na kawałki. Przełóż go do garnka, zalej taką ilością wody, aby przykryła dynię, i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Odcedź.
Pomarańcze umyj, sparz, obierz, ze skórek odkrój białe części, ale nie wyrzucaj ich. Skórki pokrój w paseczki, a miąższ na kawałki i wyjmij pestki.
W rondelku zagotuj syrop z 1/2 szklanki wody i 2 łyżek cukru. Włóż skórki pomarańczy i gotuj, aż zmiękną (ok. 15 minut).
Dynię, pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do gotującego się dżemu włóż zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki pomarańczowej wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory.
Następnie dodaj posiekany imbir i cukier i gotuj 20 minut, często mieszając.
Wyjmij gazę, a dżem odstaw do wystygnięcia.
Następnego dnia doprowadź dżem powoli do wrzenia i gorący wkładaj do wyparzonych słoików.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory, marynaty, dżemy"