Dżem morelowy
Smaki i zapachy lata zamknięte w słoiczkach pomogą przetrwać nawet bardzo srogą zimę!
Składniki
- 2,5 kg moreli (waga przed obraniem i wypestkowaniem)
- 600 ml wody
- 500 g cukru (np. trzcinowego)
- 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
- sok z 1 cytryny (jeśli owoce są kwaśne, można pominąć)
Sposób przygotowania:
1. Morele umieść w misce, zalej wrzątkiem. Po 5 minutach przelej je zimną wodą i zdejmij skórkę. Przekrój na połówki, usuń pestki.
2. Wieczorem ponownie przesmaż owoce. Dodaj sok z cytryny i kardamon. Gdy konfitura osiągnie odpowiednią gęstość, gorącą zamknij w słoiczkach. Pozostaw do ostygnięcia, stawiając słoiki na pokrywkach.
Wersja z amaretto: 1. Wszystkie składniki na dżem umieść w garnku z grubym dnem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną.
2. Następnie zdejmij pokrywkę i przesmażaj, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Pod koniec wlej pół szklanki likieru amaretto i jeszcze chwilę gotuj. Gdy nadmiar płynu odparuje, przełóż dżem do słoiczków, zamknij i postaw do góry dnem.