Reklama

Dżem z mirabelek

Na przetwory wyjątkowo nadają się węgierki i mirabelki. Te drugie – niezbyt popularne u nas, bardzo cenią Francuzi.

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 0,5 kg cukru
  • 2 opakowania żelfixu 3:1

Sposób przygotowania:

1. Umyj owoce. Możesz je od razu wydrylować, ale to ciężka sprawa, albo... Wrzuć je do garnka, podgotuj i dopiero przetrzyj przez sito, oddzielając pestki.

2. Do masy owocowej dodaj żelfix i  ponownie zagotuj. 

3. Wsyp cukier i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. 

4. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików i  zakręć. Gotowe. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy