Dziewięć zasad przyprawiania mięsa

Idealnie przyprawione mięso to nie tylko doskonałe walory smakowe i aromat, ale też perfekcyjna struktura. Przyprawy i zioła mają też walory zdrowotne i ułatwiają trawienie. W jaki sposób je stosować, by wyciągnąć maksimum korzyści?

123RF/PICSEL

Dziewięć zasad przyprawiania mięsa

9. Aby wydobyć z przypraw intensywny aromat, warto pamiętać o ich prawidłowym przechowywaniu (w suchych i szczelnych pojemnikach). Przyprawy takie jak pieprz czy gałka muszkatołowa warto kupować w całości i mielić lub trzeć bezpośrednio przed użyciem.
8.	Aby zneutralizować zapach mięsa, posyp je odrobiną kurkumy.
7.	Przyprawy korzenne takie jak goździki, cynamon, imbir czy anyż są zazwyczaj w polskiej kuchni kojarzone z wypiekami takimi jak pierniki czy miodowniki. Jednak i one doskonale sprawdzają się jako dodatki do mięs i warto z nimi eksperymentować.
6.	Smak marynat do mięs możesz wzbogacić i zbalansować dodatkiem miodu i octu balsamicznego.
+5
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?