Reklama

Efektowny tort z truskawkami

To najbardziej aromatyczne owoce lata. Czerwone, słodkie i pachnące. Nie sposób im się oprzeć.

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 10 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 10 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 70 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 30 dag śmietanki kremówki 30 proc., 4-5 łyżek cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny. Ponadto: 4-5 łyżek dżemu truskawkowego, 30 dag truskawek.

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując oba cukry. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Wystudź.

Reklama

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, wsyp cukier, utrzyj mikserem. Następnie dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej wlej połowę wystudzonej żelatyny i zmiksuj, by nie było grudek.

10 dag truskawek zmiksuj na gładki mus i wymieszaj z dżemem. Biszkopt pokrój wzdłuż na 5 równych pasków. Każdy pasek posmaruj dżemem a następnie kremem. Pierwszy pasek ciasta zwiń w roladę i ustaw go na środku tortownicy. Kolejne paski zawijaj wokół ustawionej roladki, aż powstanie ślimak. Zaczynaj tam, gdzie skończył się poprzedni pasek. Nałóż obręcz na tortownicę i wstaw do lodówki na min. 1 godz. Do drugiej części kremu dodaj pozostałą żelatynę, wymieszaj. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu.

Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj truskawkami.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy