Egipskie falafele z ciecierzycy z ziołami
Kuchnie Egiptu, Tunezji czy Maroka są pełna smaku. Dania są aromatyczne, zdrowe oraz bogate w niezbędne wartości odżywcze.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce razem z cebulą. Dodaj natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw. Wlej dwie łyżki wody i wszystko wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.
2. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej porcję oleju na głębokość trzech centymetrów. Nabieraj po łyżce masy i formuj w zwilżonych wodą dłoniach małe kulki. Lekko je spłaszczaj i smaż na średnim ogniu na złotobrązowo, po dwie minuty z każdej strony. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z warzywami lub hummusem.
Zobacz także: