Egipskie falafele z ciecierzycy z ziołami

Przygotowując falafele, bardzo ważne jest, aby składniki zmielić w maszynce, a nie w blenderze.
Przygotowując falafele, bardzo ważne jest, aby składniki zmielić w maszynce, a nie w blenderze. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g ziaren ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej z pestek winogron do smażenia
20 sztuk
Ciecierzyca powinna się odpowiednio kleić, a kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia.
Ciecierzyca powinna się odpowiednio kleić, a kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. 123RF/PICSEL
Borys Szyc i jego ego
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?