Eklery z bitą śmietaną i malinami
Kremowe, rozpływające się w ustach eklery to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wodę z masłem, a następnie cały czas mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wsypujemy mąkę. Ciasto energicznie ucieramy przez 2 minuty, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Zimne ciasto miksujemy, dodając kolejno jajka. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne porcje ciasta o długości 8-10 cm i szerokości 3-4 cm. Pieczemy w 190°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy wzdłuż na pół.
3. Śmietanę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru, na koniec dodajemy ziarna wanilii. Kremem wypełniamy eklery, odrobiną smarujemy także wierzch, układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz także: