Ekspert radzi: Dynia
Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz podpowiada, jak radzić sobie z dynią w kuchni.
Duży nóż wbijam do oporu w dynię. Uderzając w uchwyt i popychając ostrze, dzielę ją na pół. Następnie każdą połówkę przekrawam na ósemki. W ten sposób można podzielić zarówno większe, jak i mniejsze dynie.
Po wyjęciu pestek z miąższu oczyszczam je z włókien i rozkładam cienką warstwą na papierze. Suszę około tygodnia, co jakiś czas obracam.
Używam go do pieczenia ciast lub jako składnik sosów. Najczęściej kroję dynię w kostkę, wkładam do garnka, zalewam małą ilością wody i gotuję do miękkości. Następnie osączam na sicie, studzę i miksuję. Gotowy mus przekładam do słoików i pasteryzuję. Można go również zamrozić.
Pokrojoną w kostkę dynię blanszuję minutę, uważając, by zbytnio nie zmiękła, bo straci smak. Następnie ją osączam, studzę, przekładam do woreczków foliowych lub plastikowych pojemników i zamrażam. W ten sposób można przechowywać dynię przez rok.