Ekspert radzi: Kawa
Z wielu rodzajów kaw, od rozpuszczalnych po zbożowe, do przygotowania ciast i deserów wybieram tylko ziarnistą.
Najlepsza jest świeżo parzona. Rozpuszczalna ma mniej intensywny aromat i smak. Zbożowych nie polecam do wykorzystywania w deserach.
Jeśli parzę kawę z ziaren, do wyboru mam gatunki: arabica lub robusta. Arabica jest łagodna w smaku i aromatyczna. Robusta ma ostry, gorzkawy smak. Korzystam też z mieszanek obu gatunków.
Do słodkości wykorzystuję napar z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego lub parzę kawę po turecku. Tę przecedzam, by pozbyć się fusów.
Smak naparu kawowego wzbogacam, dodając sproszkowany cynamon. Doskonały jest do tiramisu. Do innych deserów parzę kawę ze sproszkowanym kardamonem lub imbirem.
Jako posypkę do tortów wykorzystuję ziarna kawy tłuczone w moździerzu - drobno, ale nie na pył. Z kolei całymi ziarnami kawy dekoruję ciastka.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna