Reklama

Ekspert radzi: Kawa

Z wielu rodzajów kaw, od rozpuszczalnych po zbożowe, do przygotowania ciast i deserów wybieram tylko ziarnistą.

Najlepsza jest świeżo parzona. Rozpuszczalna ma mniej intensywny aromat i smak. Zbożowych nie polecam do wykorzystywania w deserach.

Dwa gatunki

Jeśli parzę kawę z ziaren, do wyboru mam gatunki: arabica lub robusta. Arabica jest łagodna w smaku i aromatyczna. Robusta ma ostry, gorzkawy smak. Korzystam też z mieszanek obu gatunków.

Jak parzyć

Do słodkości wykorzystuję napar z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego lub parzę kawę po turecku. Tę przecedzam, by pozbyć się fusów.

Smaczniejsza

Smak naparu kawowego wzbogacam, dodając sproszkowany cynamon. Doskonały jest do tiramisu. Do innych deserów parzę kawę ze sproszkowanym kardamonem lub imbirem.

Reklama

Do obsypania

Jako posypkę do tortów wykorzystuję ziarna kawy tłuczone w moździerzu - drobno, ale nie na pył. Z kolei całymi ziarnami kawy dekoruję ciastka.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy