Reklama

Reklama

Ekspert radzi: Makaron

Makaron to włoska specjalność, dlatego ma włoskie nazwy.

Spaghetti - długie nitki, penne - rurki, pappardelle - szerokie wstążki, lasagne - prostokątne płaty, fusilli - świderki, fettuccine - wstążki, farfalle - kokardki, coqulliettes - kolanka, conchiglie - muszelki, capellini - cienki i długi, cannelloni - spore rurki.

 

Gotowanie

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody w proporcji 1 l wody na 100 g makaronu. Do gotowania dodaję trochę oleju, wtedy makaron się nie skleja, oraz odrobinę kurkumy, żeby miał ładny złoty kolor.

Reklama

Gdy się sklei

Taki makaron ratuję, podgrzewając go jeszcze raz na durszlaku zawieszonym nad wrzątkiem.

Lepszy smak

Smaczniejszy makaron uzyskamy, jeżeli ugotujemy go w wywarze warzywnym lub mięsnym. A żeby był pikantniejszy, gotuję go z listkami laurowymi.

Na sałatkę

Jeśli zamierzam wykorzystać makaron do zrobienia sałatki, gotuję go w wodzie z dodatkiem octu i ziół. Dzięki temu sałatka nie będzie wymagała zbyt dużego przyprawiania.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy