Ekspert radzi: Makaron
Makaron to włoska specjalność, dlatego ma włoskie nazwy.
Spaghetti - długie nitki, penne - rurki, pappardelle - szerokie wstążki, lasagne - prostokątne płaty, fusilli - świderki, fettuccine - wstążki, farfalle - kokardki, coqulliettes - kolanka, conchiglie - muszelki, capellini - cienki i długi, cannelloni - spore rurki.
Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody w proporcji 1 l wody na 100 g makaronu. Do gotowania dodaję trochę oleju, wtedy makaron się nie skleja, oraz odrobinę kurkumy, żeby miał ładny złoty kolor.
Taki makaron ratuję, podgrzewając go jeszcze raz na durszlaku zawieszonym nad wrzątkiem.
Smaczniejszy makaron uzyskamy, jeżeli ugotujemy go w wywarze warzywnym lub mięsnym. A żeby był pikantniejszy, gotuję go z listkami laurowymi.
Jeśli zamierzam wykorzystać makaron do zrobienia sałatki, gotuję go w wodzie z dodatkiem octu i ziół. Dzięki temu sałatka nie będzie wymagała zbyt dużego przyprawiania.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna