Reklama

Reklama

Ekspert radzi: Zapiekanki

Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna, radzi, jak przygotować doskonałe zapiekanki.

Przygotowanie

Składniki do zapiekanek można przygotować wcześniej. Przekładam je do formy i przechowuję w lodówce. Przed zapiekaniem polewam odpowiednim sosem i wstawiam do piekarnika.

Zbyt wodniste

Warzyw do zapiekanek nie blanszuję, tylko krótko podsmażam na oleju, a następnie przyprawiam. Dzięki temu upieczone danie nie będzie wodniste. Są jednak warzywa, które podczas zapiekania wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidory, bakłażany. Wtedy dno formy wykładam kromkami tostowego pieczywa, które wchłonie nadmiar płynu. Można je potem usunąć lub zjeść.

Za tłuste

Jeśli na wierzchu zapiekanki zebrał się tłuszcz, jego nadmiar zbieram papierowym ręcznikiem.

Reklama

Napęczniałe

Żeby zapiekanki zbytnio nie pęczniały podczas pieczenia, wkładam w nie kilka rurek makaronu, przez które uchodzi nadmiar pary.

Wyjmowanie

Składniki zapiekanki wkładam do ogrzanej i natłuszczonej formy. Dzięki temu łatwiej można ją wyjąć z naczynia po upieczeniu.

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy