Ekspert radzi: Zapiekanki
Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna, radzi, jak przygotować doskonałe zapiekanki.
Przygotowanie
Składniki do zapiekanek można przygotować wcześniej. Przekładam je do formy i przechowuję w lodówce. Przed zapiekaniem polewam odpowiednim sosem i wstawiam do piekarnika.
Zbyt wodniste
Warzyw do zapiekanek nie blanszuję, tylko krótko podsmażam na oleju, a następnie przyprawiam. Dzięki temu upieczone danie nie będzie wodniste. Są jednak warzywa, które podczas zapiekania wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidory, bakłażany. Wtedy dno formy wykładam kromkami tostowego pieczywa, które wchłonie nadmiar płynu. Można je potem usunąć lub zjeść.
Za tłuste
Jeśli na wierzchu zapiekanki zebrał się tłuszcz, jego nadmiar zbieram papierowym ręcznikiem.
Napęczniałe
Żeby zapiekanki zbytnio nie pęczniały podczas pieczenia, wkładam w nie kilka rurek makaronu, przez które uchodzi nadmiar pary.
Wyjmowanie
Składniki zapiekanki wkładam do ogrzanej i natłuszczonej formy. Dzięki temu łatwiej można ją wyjąć z naczynia po upieczeniu.
Zobacz także: