Ekspresowa polewa czekoladowa

Masz ochotę na ciasto, ale nie wyobrażasz sobie domowego wypieku bez polewy czekoladowej? Zrób ją samodzielnie. Oto jeden z szybszych przepisów!

Polewa czekoladowa stanowi idealne dopełnienie domowego wypieku
Polewa czekoladowa stanowi idealne dopełnienie domowego wypieku 123RF/PICSEL

Składniki

  • dwie duże łyżki masła lub margaryny
  • około 50g kakao
  • około 100g cukru pudru
  • 3-4 łyżek mleka, jeśli używasz masła i nieco mniej (2-3), w przypadku korzystania z margaryny

Przygotuj garnek, wstaw na palnik i wrzuć do niego dwie łyżki masła lub margaryny. Możesz wcześniej zwilżyć go wodą po to, aby nie doszło do przypalenia.

Poczekaj aż tłuszcz się rozpuści, a następnie dodaj kakao, cukier puder oraz mleko. Pamiętaj, aby mieszać zawartość garnka tak, by z produktów powstała jednolita konsystencja.

Jeśli uważasz, że polewa wyszła ci zbyt gęsta, sięgnij po odrobinę więcej mleka, ale nie przesadź. 

Zobacz także:

Czerwone naleśniki z serkiem waniliowym i borówkami (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?