Reklama

Empanadas z tuńczykiem

Hiszpańska przystawka w wersji z tuńczykiem.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g smalcu
  • 0,5 kg tuńczyka z olejem z puszki z certyfikatem MSC
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
  • 1/2 łyżki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Smalec podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj go z mąką, wodą i solą. Odstaw na 30 minut. 

2. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki w krążki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę z papryką. Dołóż tuńczyka i smaż 2-3 minuty. Dodaj oliwki. Wymieszaj. Zdejmij z patelni i wystudź. 

3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Szklanką wytnij kółka. Na krążek nałóż łyżkę farszu i przykryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, formując pierożki. Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron - do zarumienienia. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy