Empanadas z tuńczykiem
Hiszpańska przystawka w wersji z tuńczykiem.

Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g smalcu
- 0,5 kg tuńczyka z olejem z puszki z certyfikatem MSC
- 2 białe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
- 1/2 łyżki soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Smalec podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj go z mąką, wodą i solą. Odstaw na 30 minut.
2. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki w krążki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę z papryką. Dołóż tuńczyka i smaż 2-3 minuty. Dodaj oliwki. Wymieszaj. Zdejmij z patelni i wystudź.
3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Szklanką wytnij kółka. Na krążek nałóż łyżkę farszu i przykryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, formując pierożki. Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron - do zarumienienia.
Zobacz także: