Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami
Ewa Wachowicz w najnowszych odcinkach swojego autorskiego programu proponuje przepisy na potrawy szybkie w realizacji, dodatkowo skomponowane ze składników, które każdy znajdzie w swojej lodówce lub pobliskim sklepiku, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jak zwykle dania będą też elegancko podane. Prowadząca ten program bowiem podpowie również, jak można pięknie nakryć stół, samemu wykonać kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz odwiedzą goście - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.
Powszechnie uważa się, że zupa francuska to potrawa kuchni francuskiej. Nasze gospodynie też robią pyszną cebulową. Ta receptura pochodzi z miejscowości Goraj w powiecie biłgorajskim. Ważne, a by do tej cebulowej przygotować dobry wywar na kościach wieprzowych - to podstawa smaku tej zupy.
Ewa Wachowicz w tym odcinku pokaże, jak przygotować zupę cebulową, kaszotto gryczane, gęsinę i sernik z ziemniakami. Na kolejnej stronie znajdziesz przepis:
Opis przygotowania:
Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.
Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.
Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).