Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

​Ewa Wachowicz w najnowszych odcinkach swojego autorskiego programu proponuje przepisy na potrawy szybkie w realizacji, dodatkowo skomponowane ze składników, które każdy znajdzie w swojej lodówce lub pobliskim sklepiku, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jak zwykle dania będą też elegancko podane. Prowadząca ten program bowiem podpowie również, jak można pięknie nakryć stół, samemu wykonać kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz odwiedzą goście - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

Powszechnie uważa się, że zupa francuska to potrawa kuchni francuskiej. Nasze gospodynie też robią pyszną cebulową. Ta receptura pochodzi z miejscowości Goraj w powiecie biłgorajskim. Ważne, a by do tej cebulowej przygotować dobry wywar na kościach wieprzowych - to podstawa smaku tej zupy. 

Ewa Wachowicz w tym odcinku pokaże, jak przygotować zupę cebulową, kaszotto gryczane, gęsinę i sernik z ziemniakami. Na kolejnej stronie znajdziesz przepis:

Przepis na sernik z ziemniakami

Składniki

  • 250 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • owoce sezonowe do podania

Składniki na masę

  • 300 g sera białego półtłustego
  • 100 g sera śmietankowego
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Opis przygotowania:
Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.

Reklama

Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.

Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy