Ewa Wachowicz: Lekki, trzydaniowy obiad
W 349. odcinku "Ewa gotuje" prowadząca program prezentuje lekki, trzydaniowy obiad.

Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać oddech, a także zjeść coś lżejszego. I wcale nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z trzydaniowego obiadu - wystarczy odpowiednio dobrać składniki i umiejętnie je przygotować.
Jak to zrobić - zobaczymy w kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje". Ewa Wachowicz zaczyna gotowanie od kremu z batatów, czyli pożywnej zupy na bazie słodkich ziemniaków. Na danie główne serwuje filet z piersi indyka, ugotowany z warzywami na parze, a podany z oliwą pietruszkową.
Natomiast na deser proponuje dwukolorową piankę z kakao i wanilią, którą przełoży kruchymi ciasteczkami.
Krem z batatów

Składniki
- 3 bataty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru
- ½ papryczki chili
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- do podania: jogurt naturalny i natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz cały 349. odcinek programu "Ewa gotuje"

Herbatniki z pianką
Składniki
- 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')
na masę kakaową
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- ½ szklanki śmietanki 36%
na masę waniliową
- 200 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki erytrolu
- laska wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- ½ szklanki śmietanki 36%
na zdobienie
- czekolada
Przygotowanie:
Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.