Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Lekki, trzydaniowy obiad

W 349. odcinku "Ewa gotuje" prowadząca program prezentuje lekki, trzydaniowy obiad.

Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać oddech, a także zjeść coś lżejszego. I wcale nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z trzydaniowego obiadu - wystarczy odpowiednio dobrać składniki i umiejętnie je przygotować.

Jak to zrobić - zobaczymy w kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje". Ewa Wachowicz zaczyna gotowanie od kremu z batatów, czyli pożywnej zupy na bazie słodkich ziemniaków. Na danie główne serwuje filet z piersi indyka, ugotowany z warzywami na parze, a podany z oliwą pietruszkową.

Natomiast na deser proponuje dwukolorową piankę z kakao i wanilią, którą przełoży kruchymi ciasteczkami.

Reklama

Krem z batatów

Składniki

  • 3 bataty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kawałek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • do podania: jogurt naturalny i natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.

Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zobacz cały 349. odcinek programu "Ewa gotuje"

>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na herbatniki z pianką<<

Herbatniki z pianką

Składniki

  • 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')

Składniki na masę kakaową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki na masę waniliową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki erytrolu
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki na zdobienie

  • czekolada

Przygotowanie:

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.

Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy