Ewa Wachowicz: Letnie desery na zimno. Smacznie i szybko
Najczęściej to właśnie latem i wczesną jesienią stawiamy na desery na zimno. Zwykle wykorzystujemy do ich zrobienia jogurt, bitą śmietanę i sezonowe owoce. Opcji jest naprawdę sporo. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka ciekawych przepisów.
Mówiąc o deserach na zimno, na myśl jako pierwsze przychodzą nam lody. Najlepiej smakują takie zrobione samodzielnie. Proponuję lody kokosowe serwowane na grillowanym ananasie. Możecie jednak wybrać dowolny owoc i dodać na przykład bitą śmietanę. Poniżej receptura.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki syropu z agawy
Do podania:
- ananas
- listki melisy
Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 36 proc.
Opis wykonania:
- Mleczko i jogurt przełożyć do miski. Posłodzić cukrem trzcinowym i syropem z agawy. Dobrze zmiksować.
- Masę przełożyć do schłodzonej maszynki do lodów i kręcić przez 30 minut. Misę wstawić do zamrażarki na godzinę (jeśli nie mamy maszynki lody mrozimy w zamrażarce przez 4 godziny, co ½ godziny dokładnie mieszając).
- Podawać na grillowanym ananasie (plastry wystarczy opiec na patelni grillowej). Udekorować sosem karmelowym i melisą.
- Sos karmelowy przygotować w następujący sposób. Cukier roztopić na patelni. Zdjąć z ognia. Do gorącego karmelu dodać masło. Wymieszać. Postawić na kuchence i na małym ogniu połączyć ze śmietanką. Wystudzić.
Zobacz również: Cienkie i elastyczne. Naleśniki jak z francuskiego bistro
Składniki:
- 6 op. serka homogenizowanego naturalnego (900 g)
- 250 g śmietany 30-36%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (4 kostki dodajemy do spodu)
- 150 g cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie żelatyny
- garść truskawek
- opakowanie galaretki truskawkowej
Kruchy spód:
- 160 g herbatników kakaowych
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 100 g masła
Dekoracja:
- listki mięty
Opis przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i drobniutko pokrojoną czekoladę. Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę (ma mieć konsystencję mokrego piasku), ubić ciasno na dnie i wstawić do lodówki, by spód stężał.
- Żelatynę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko wystudzić. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać masę serową z ubitą śmietaną i wystudzoną żelatyną. Dodać resztę pokrojonej czekolady, wymieszać.
- Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyjąć sernik z lodówki i na nim ułożyć połówki truskawek. Następnie zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki.
- Gotowy sernik udekorować listkami mięty.
Zobacz również: Tradycyjna szarlotka z 1938 roku. Prosty przepis na pyszne ciasto
Kolejna opcja to banalnie prosty deser w oparciu o różnosmakowe galaretki i jogurt. Dzieciaki go uwielbiają.
Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 2 jogurty o różnych smakach
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 garść sezamu
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 garść migdałów
Opis przygotowania:
- Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałożyć do pucharków. Zalać jogurtem (np. brzoskwiniowym i truskawkowym).
- Uprażone orzechy włoskie i laskowe, sezam, pestki dyni, ziarna słonecznika i migdały (bez skórki) zmiksować "na kruszonkę", lub posiekać, i taką posypką udekorować deser.
- Orzechy najlepiej prażą się w piekarniku (2-5 min., 200 st. C).
Zobacz również: Serwowały je gospodynie w PRL. Smak nie ma sobie równych
Co powiecie na blamanż migdałowy z musem wiśniowym? Deser z pozoru przypomina włoską panna cottę, ale moim zdaniem jest jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
- 300 g migdałów
- 2 szklanki tłustego mleka
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki cukru
- 350 ml śmietany kremówki
Do podania:
- sos wiśniowy
- mięta
Opis przygotowania:
- Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę (dostępne też są w sklepach gotowe zblanszowane migdały). Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.
- Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 40 st. C. Następnie podpiec w wyższej temperaturze.
- Śmietanę ubić na sztywno. Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać ubitą śmietanę. Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do innych foremek (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.
- Wyjąć z foremek i podawać z sosem wiśniowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.
Na sam koniec kolejny przepis na lody. Tym razem ananasowe z orzechami nerkowca w karmelu.
Składniki:
- 1 cały ananas
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Nerkowce w karmelu:
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki cukru
Zdobienie:
- bratki lub inne jadalne kwiatki
Opis przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wsypać posiekane nerkowce. Wymieszać. Jak pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
- Z owocu ananasa odciąć pióropusz i skórkę, łyżeczką wyciąć "oczka". Pokroić na kawałki, odciąć twardy środek. Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
- Zamrożony owoc przełożyć do miksera, wlać mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zmiksować.
- Nałożyć do pucharków. Udekorować nerkowcami w karmelu. Można ozdobić bratkami z ogródka.
- Bez względu na to, czy jesteście fanami lodów, czy też wolicie owocowe galaretki, te proste i szybkie przepisy na letnie desery na zimno są doskonałym sposobem na urozmaicenie menu. W końcu nic nie smakuje lepiej niż domowe słodkości!