Ewa Wachowicz: Nadmorskie smaki w twojej kuchni. Ryby, które warto włączyć do codziennego menu

Ewa Wachowicz poleca przepisy z rybami morskimi
Ewa Wachowicz poleca przepisy z rybami morskimiarchiwum prywatne

Sycąca kanapka ze śledziem

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
  • 4 podłużne bułki
  • sos koperkowy
  • konfitura z cebuli
  • pieprz
  • 3  cebule czerwone
  • 2 łyżki  cukru trzcinowego
  • 1 kieliszek  białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki  miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • sól
Kanapka ze śledziem - smaczna i sycąca
Kanapka ze śledziem - smaczna i sycącaArchiwum autora
  1. Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
  2. Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  3. Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.

Domowe śledzie w oleju

  • 600 g filetów śledziowych
  • ½ szklanki mleka do namoczenia
  • ½ szklanki oleju lnianego
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  1. Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.
  2. Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.
  3. Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.

Zupa rybna z żurkiem

Zupa rybna z żurkiem
Zupa rybna z żurkiemArchiwum autora
  • turbot lub inna ryba morska w całości
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • filety z dorsza i łososia
  • 1 szklanka - zakwasu na żur
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki
  1. Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
  2. Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia - pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
  3. Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.

Panierowany dorsz na sałacie

Dorsz w płatkach migdałów
Dorsz w płatkach migdałówArchiwum autora
  • 2 filety z dorsza
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • sałata lodowa i pomidorki koktajlowe do podania
  1. Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.

Kotlety ziemniaczano-rybne

Kotleciki ziemniaczano-rybne to świetny pomysł na obiad
Kotleciki ziemniaczano-rybne to świetny pomysł na obiadArchiwum autora
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • roszponka do podania
  • 200 g serka topionego
  • 2 łyżki posiekanej chili chipotle
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek wody
  1. Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać - tak, aby uzyskać jednolitą masę. 
  2. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. Jeśli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.