Ewa Wachowicz: Nadmorskie smaki w twojej kuchni. Ryby, które warto włączyć do codziennego menu
Podróżując, zawsze próbuję lokalnych produktów i potraw. Latem i wczesną jesienią chętnie wybieramy się nad morze. Dzisiaj więc kilka przepisów na nietypowe wykorzystanie ryb w kuchni!
Ryby kojarzą się nam głównie z morzem, ale można je kupić też w innych częściach kraju. W Polsce najpopularniejszą morską rybą jest śledź. Co powiecie na kanapkę właśnie ze śledziem z mojego przepisu? Do niej sos koperkowy i konfitura z cebuli - pyszne połączenie.
Składniki:
- 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
- 4 podłużne bułki
- sos koperkowy
- konfitura z cebuli
- pieprz
Konfitura z cebuli:
- 3 cebule czerwone
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Sos koperkowy:
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- koperek
- sól
Zobacz również: Potrawy, które znakomicie wykorzystują smak kurek. Przygotuj w sezonie
Opis przygotowania:
- Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
- Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.
Znad morza często przywozimy ryby wędzone lub marynowane w słoiku. Wiecie, że w prosty sposób możecie zrobić śledzie w oleju samodzielnie i przechowywać je w lodówce przez dłuższy czas? Oto przepis.
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych
- ½ szklanki mleka do namoczenia
- ½ szklanki oleju lnianego
- 3 cebule
- 2 cytryny
- pieprz kolorowy w ziarnach
- 2 goździki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
Opis przygotowania:
- Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.
- Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.
- Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.
Zobacz również: O tej porze roku smakują wybornie. Pomogą zapanować nad apetytem
Będąc nad morzem zawsze jem zupę rybną. Każda restauracja serwuje nieco inną wersję. Na zupę rybną z żurkiem natknęłam się parę lat temu w Kołobrzegu. Poniżej moja wersja tej zupy.
Składniki:
- turbot lub inna ryba morska w całości
- 1 seler
- 2 cebule
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- filety z dorsza i łososia
- 1 szklanka - zakwasu na żur
Do podania:
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
- Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia - pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
- Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
- Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.
Zobacz również: Nie tylko gofry. 5 prostych pomysłów na wykorzystanie gofrownicy
Na pewno niejednokrotnie zamawialiście panierowanego dorsza z frytkami. Dlaczego by nie odtworzyć tego dania? Tym razem ryba panierowana w płatkach migdałów.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
- oliwa
- 1 jajko
- płatki migdałów do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sałata lodowa i pomidorki koktajlowe do podania
Opis przygotowania:
- Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.
Na sam koniec przepis dla tych, których trudno przekonać do jedzenia ryb - kotlety ziemniaczano - rybne.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g filetów z dorsza
- 1 jajko
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia
- roszponka do podania
DIP
- 200 g serka topionego
- 2 łyżki posiekanej chili chipotle
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek wody
Opis przygotowania:
- Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać - tak, aby uzyskać jednolitą masę.
- Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. Jeśli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.
Wprowadzenie nadmorskich smaków do codziennego jadłospisu to doskonały sposób na urozmaicenie diety i korzystanie z bogactwa wartości odżywczych, jakie oferują ryby. Jak sami widzicie propozycji ich wykorzystania nie brakuje!