Ewa Wachowicz: Pięć patentów na kotlety. Zawsze się sprawdzają

Kotlety to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Wiele osób ma swoje ulubione przepisy na schabowe, mielone, a ostatnio coraz częściej sięgamy też po bezmięsne warianty. Dzisiaj podzielę się z wami moimi sprawdzonymi patentami na wyjątkowe kotlety, które zawsze się sprawdzają. Niezależnie od tego, czy jesteście fanami tradycyjnych smaków, czy szukacie czegoś bardziej nowoczesnego, z pewnością znajdziecie coś dla siebie!

Ewa Wachowicz poleca sprawdzone patenty na kotlety
Ewa Wachowicz poleca sprawdzone patenty na kotletyArchiwum autora

Patent na schabowego z kostką - palce lizać!

Jeśli chcecie, by kotlet schabowy smakował wyjątkowo, kupujcie schab wraz z kostką. W dobrym sklepie mięsnym możecie poprosić o porcjowanie, takie aby każdy kotlet miał kostkę.

Składniki:

  • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
Schabowy z kością
Schabowy z kościąArchiwum autora

Opis przygotowania:

Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Kotlet de volaille z masłem solonym

Kotlet de volaille
Kotlet de volailleArchiwum autora

Kolejnym patentem będzie ten na kotleta de volaille - koniecznie z masłem solonym zmrożonym!

W przygotowaniu kotleta de volaille polecam użyć masła solonego, które należy mocno schłodzić w lodówce.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 100 g masła solonego
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Obtoczyć w mące (nadmiar strzepnąć), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.

Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

Kotlety ziemniaczane z wkładką

Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane123RF/PICSEL

Kolejną opcją są... kotlety ziemniaczane - najlepiej z wkładką!

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 300 g kaszanki
  • pieprz
  • jajko do panierowania
  • płatki kukurydziane lub bułka tarta
  • smalec, olej lub masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • jajka poszetowe

Opis przygotowania:
Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować sznycle wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić).

Opanierować w jajku i bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na oleju lub klarowanym maśle.

Podawać z jajkiem poszetowym.

Sznycle z dorsza

A co powiecie na sznycle z dorsza zmieszane z ziemniakami?

Taki miks pozwala nieco zmienić smak kotletów rybnych. Skusi nawet tych, którzy smaku ryb nie lubią!

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • roszponka do podania

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać - tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotlet w panierce z fistaszkami i parmezanem

Jak panierka, to niekoniecznie wyłącznie bułka tarta,

Jesteśmy przyzwyczajeni do panierki z bułki tartej, a równie dobrze możemy dodać do niej fistaszki i parmezan.

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • orzeszki ziemne
  • bułka tarta
  • tarty parmezan
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 jajka
  • olej arachidowo-rzepakowy do smażenia

Opis przygotowania

Mięso pokroić w plastry, lecz nie rozbijać. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz ostrą papryką.

Na dużym talerzu wymieszać drobno posiekane orzeszki, bułkę tartą, parmezan i kolendrę. Jajka wybić do miski i roztrzepać.

Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajach, następnie obtoczyć w panierce. Nadmiar strzepnąć.

Usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podsumowując, istnieje wiele sposobów na to, aby kotlety stały się wyjątkowe i niepowtarzalne. Niezależnie od tego, czy mówimy o tradycyjnych schabowych, mielonych, czy wegetariańskich wersjach. Dzięki odpowiednim patentom możemy osiągnąć doskonałe efekty. Warto eksperymentować z różnorodnymi składnikami, przyprawami i technikami, by każde danie było pełne smaku!

Imiona jak kwiaty. Rodzice je uwielbiająINTERIA.PL