Ewa Wachowicz: Pięć patentów na kotlety. Zawsze się sprawdzają
Kotlety to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Wiele osób ma swoje ulubione przepisy na schabowe, mielone, a ostatnio coraz częściej sięgamy też po bezmięsne warianty. Dzisiaj podzielę się z wami moimi sprawdzonymi patentami na wyjątkowe kotlety, które zawsze się sprawdzają. Niezależnie od tego, czy jesteście fanami tradycyjnych smaków, czy szukacie czegoś bardziej nowoczesnego, z pewnością znajdziecie coś dla siebie!

Patent na schabowego z kostką - palce lizać!
Jeśli chcecie, by kotlet schabowy smakował wyjątkowo, kupujcie schab wraz z kostką. W dobrym sklepie mięsnym możecie poprosić o porcjowanie, takie aby każdy kotlet miał kostkę.
Składniki:
- schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:
Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.
Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Kotlet de volaille z masłem solonym

Kolejnym patentem będzie ten na kotleta de volaille - koniecznie z masłem solonym zmrożonym!
W przygotowaniu kotleta de volaille polecam użyć masła solonego, które należy mocno schłodzić w lodówce.
Składniki:
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 100 g masła solonego
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Opis przygotowania:
Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Obtoczyć w mące (nadmiar strzepnąć), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.
Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Kotlety ziemniaczane z wkładką

Kolejną opcją są... kotlety ziemniaczane - najlepiej z wkładką!
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka smalcu
- 300 g kaszanki
- pieprz
- jajko do panierowania
- płatki kukurydziane lub bułka tarta
- smalec, olej lub masło klarowane do smażenia
Do podania:
- jajka poszetowe
Opis przygotowania:
Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować sznycle wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić).
Opanierować w jajku i bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na oleju lub klarowanym maśle.
Podawać z jajkiem poszetowym.
Zobacz również: Nieoczywisty składnik kotletów mielonych
Sznycle z dorsza
A co powiecie na sznycle z dorsza zmieszane z ziemniakami?
Taki miks pozwala nieco zmienić smak kotletów rybnych. Skusi nawet tych, którzy smaku ryb nie lubią!
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g filetów z dorsza
- 1 jajko
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia
- roszponka do podania
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać - tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotlet w panierce z fistaszkami i parmezanem
Jak panierka, to niekoniecznie wyłącznie bułka tarta,
Jesteśmy przyzwyczajeni do panierki z bułki tartej, a równie dobrze możemy dodać do niej fistaszki i parmezan.
Składniki:
- filet z piersi indyka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- orzeszki ziemne
- bułka tarta
- tarty parmezan
- garść posiekanej kolendry
- 2 jajka
- olej arachidowo-rzepakowy do smażenia
Opis przygotowania
Mięso pokroić w plastry, lecz nie rozbijać. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
Na dużym talerzu wymieszać drobno posiekane orzeszki, bułkę tartą, parmezan i kolendrę. Jajka wybić do miski i roztrzepać.
Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajach, następnie obtoczyć w panierce. Nadmiar strzepnąć.
Usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podsumowując, istnieje wiele sposobów na to, aby kotlety stały się wyjątkowe i niepowtarzalne. Niezależnie od tego, czy mówimy o tradycyjnych schabowych, mielonych, czy wegetariańskich wersjach. Dzięki odpowiednim patentom możemy osiągnąć doskonałe efekty. Warto eksperymentować z różnorodnymi składnikami, przyprawami i technikami, by każde danie było pełne smaku!