Ewa Wachowicz: Potrawy inspirowane jesienią

W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz proponuje potrawy inspirowane złota polską jesienią.

materiały prasowe

Wspaniałym składnikiem jesiennych potraw są grzyby, ale nie tylko. To właśnie teraz papryka jest najsmaczniejsza, warto wykorzystać ją w swojej kuchni. Jak przygotować ją, by była najsmaczniejsza?

Ewa wyjaśnia, że paprykę najpierw piecze w piekarniku, obiera ze skórki i wycina gniazda nasienne, a następnie marynuje,  w czosnku, soli, rozmarynie i oliwie. Po kilku godzinach smaki łączą się i paprykę można wykorzystać jako dodatek do dań lub kanapek.

Inny przepis, jaki proponuje Ewa, to wołowina marynowana w aromatycznej zalewie octowej.

Ewa rozbija nieco mięso wałkiem, a następnie zanurza w marynacie i wstawia do lodówki na dwa dni. Garnek wykłada plastrami słoniny, wkłada mięso i dodaje warzywa: cebulę, marchewki i selera. Podlewa wywarem jarzynowym i piecze lub dusi na wolnym ogniu.

Grzyby to jedna z największych atrakcji jesieni
Grzyby to jedna z największych atrakcji jesieni123RF/PICSEL

Świetnym dodatkiem będzie domowa musztarda i sos grzybowy. W tym odcinku Ewa podaje przepisy również na te dodatki.

Z programu dowiemy się też, jak przygotować doskonałą zalewę do marynowania grzybów.

A na deser Ewa Wachowicz proponuje coś bardziej egzotycznego, czyli pieczone figi.

Papryka z rozmarynem

Papryka z rozmarynem
Papryka z rozmarynemmateriały prasowe

Składniki

  • 8 - dużych papryk czerwonych
  • sól
  • 8 ząbków - czosnku
  • suszony rozmaryn
  • oliwa

Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.

Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.

Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło - po podgrzaniu.

Musztarda z pigwowca

Przygotuj pyszną musztardę z pigwowca
Przygotuj pyszną musztardę z pigwowcamateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg - owocu pigwowca
  • 125 ml - octu jabłkowego
  • 3 łyżki - cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki - soli
  • 1 łyżka - ziaren gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 4 - goździki

Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ocet przelać do garnka. Posłodzić, posolić, dodać gorczycę, pieprz w ziarnach i goździki. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Goździki i pieprz wyłowić.

Upieczone owoce przełożyć do miksera. Dodać zalewę octową i zmiksować. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i wstawić do lodówki.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas