Ewa Wachowicz przygotowuje je na deser. Ciasto "leniuszek" to hit

Ciasta bez pieczenia z serkiem, galaretką, owocami? Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz
Ciasta bez pieczenia z serkiem, galaretką, owocami? Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz Piotr PodlewskiAKPA

Jogurtowy sernik na zimno

Składniki

  • 750 g jogurtu greckiego
  • 130 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 kopiate łyżki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 300 g borówek amerykańskich

Dekoracja

  • borówki amerykańskie
  • mięta

Krem

  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. 
  2. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. 
  3. Dodać miąższ z laski wanilii.
  4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. 
  5. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). 
  6. Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. 
  7. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy - najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). 
  8. Wstawić do lodówki, by sernik stężał.
  9. Zrobić krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. 
  10. Posmarować wierzch schłodzonego sernika. 
  11. Udekorować borówkami i świeżą miętą.
Serniki na zimno to doskonała alternatywa dla ciężkich ciast na bazie biszkoptów i masy
Serniki na zimno to doskonała alternatywa dla ciężkich ciast na bazie biszkoptów i masy123RF/PICSEL

Dla miłośników smaku kokosa - sernik kokosowy!

Składniki

  • 160 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Dekoracja

  • melisa cytrynowa

Masa serowa

  • 600 g sera białego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny

Mus

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa
  1. Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. 
  2. Wsypać kakao i wymieszać. 
  3. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 
  4. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.
  5. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  6. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.
  7. Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). 
  8. Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. 
  9. Wstawić do lodówki.
  10. Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. 
  11. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. 
  12. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 
  13. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.

Ciasto "leniuszek"

Ciasto leniuszek to szybki i prosty przysmak. Do złudzenia przypomina uwielbiany rarytas z czasów PRL-u - blok czekoladowy
Ciasto leniuszek to szybki i prosty przysmak. Do złudzenia przypomina uwielbiany rarytas z czasów PRL-u - blok czekoladowyarchiwum prywatne

Składniki

  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji
  1. Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. 
  2. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. 
  3. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. 
  4. Dolać rum i dokładnie wymieszać. 
  5. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. 
  6. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
  7. Podawać pokrojone w krążki.

Błyskawiczny piszinger

Składniki

  • 1 paczka andrutów kwadratowych
  • krem czekoladowo orzechowy
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 paczki herbatników szkolnych
  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  1. Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. 
  2. Wcześniej wstawić słoik do miski z gorącą wodą - po to, by krem było łatwiej rozsmarować na kruchych waflach.
  3. Ugotować budyń waniliowy - na mleku. Gdy lekko przestygnie, równo rozłożyć na ostatnim andrucie. 
  4. Na budyniu ułożyć herbatniki. 
  5. Na każdym ciasteczku położyć orzech laskowy i polać kroplą miodu. 
  6. Miód działa jak klej, w dodatku ładnie wygląda.

Torcik bez pieczenia

Torcik bez pieczenia to dobry pomysł na upalny dzień
Torcik bez pieczenia to dobry pomysł na upalny dzień123RF/PICSEL

Składniki

  • 170 g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Masa śmietanowa

  • ½ l śmietany 36 proc.
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mus porzeczkowy

  • 1 kg czarnych porzeczek mrożonych
  • 8 łyżek cukru
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  1. Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować pulsacyjnie, tak aby uzyskać pokruszone, lecz niezbyt mocno zmielone ciasteczka (można też wysypać herbatniki na stolnicę i pokruszyć wałkiem). 
  2. Dodać kakao i miękkie masło. Wymieszać. Tak powstałą masą wykleić dno tortownicy (średnica 24 cm). By wyrównać i dobrze ubić, można użyć małego wałeczka. 
  3. Tortownicę wstawić do lodówki.
  4. W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  5. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. 
  6. Dodać cukier waniliowy. Na końcu wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. 
  7. Śmietanową masę wyłożyć na kruchy spód i znowu wstawić do lodówki.
  8. Rozmrożone czarne porzeczki przełożyć do rondla, posypać cukrem do smaku (można dać więcej lub mniej, co zależy od kwaśności owoców) i postawić na małym gazie, by puściły sok i zaczęły się gotować - owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę.
  9. W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny. 
  10. Dodać do gorących owoców, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Pilnować, by masa całkowicie nie zastygła. 
  11. Przestudzone, ale ciągle w stanie płynnym, porzeczki przełożyć na śmietanową masę. Wierzch wyrównać, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
„Ewa gotuje”: Sernik baskijskiPolsatPolsat