Ewa Wachowicz przygotowuje je na deser. Ciasto "leniuszek" to hit
Jeśli nie posiadamy piekarnika albo nie mamy możliwości upieczenia ciasta, to wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z przygotowania deseru. Istnieje wiele różnego rodzaju przepisów na słodkości, które możemy samodzielnie zrobić w domu, bez konieczności posiadania specjalnych urządzeń.
Jeśli chodzi o desery bez pieczenia, to jako pierwsze przychodzą mi na myśl serniki na zimno. Zwłaszcza teraz, gdy na zewnątrz coraz cieplej, doskonale się sprawdzają. Przyznam też, że to jedno z moich ulubionych ciast. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na dwa z tego typu serników.
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
- Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
- Dodać miąższ z laski wanilii.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
- Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki).
- Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
- Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy - najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz).
- Wstawić do lodówki, by sernik stężał.
- Zrobić krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
- Posmarować wierzch schłodzonego sernika.
- Udekorować borówkami i świeżą miętą.
Czytaj również: Przepis na makowiec japoński z gotowej masy
Przygotowanie:
- Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków.
- Wsypać kakao i wymieszać.
- Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.
- Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.
- Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku).
- Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy.
- Wstawić do lodówki.
- Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera.
- Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować.
- Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.
Zachęcam was też do przygotowania deseru, który jest popularny na Litwie. Zwykle używa się do tego: herbatników lub krakersów, kakao, masła, cukru i mleka w proszku. Ponieważ przygotowanie tego ciasta nie wymaga zbyt dużo energii, wystarczy praktycznie tylko wymieszać składniki i schłodzić całość, nazywane jest ono Leniuszkiem. Poniżej prezentuję przepis.
Przygotowanie:
- Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso.
- Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku.
- Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy.
- Dolać rum i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki.
- Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
- Podawać pokrojone w krążki.
Jeśli nie chcemy piec ciasta, a przygotować coś słodkiego na szybko, to często sięgamy po herbatniki lub andruty. Oba produkty są popularne i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli zrobimy odpowiednią masę i przełożymy nią wspomniane andruty czy herbatniki, będziemy mieli pyszny i prosty, domowy deser bez pieczenia.
Przepis na takiego “błyskawicznego piszingera", znajdziecie poniżej.
Przygotowanie:
- Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym.
- Wcześniej wstawić słoik do miski z gorącą wodą - po to, by krem było łatwiej rozsmarować na kruchych waflach.
- Ugotować budyń waniliowy - na mleku. Gdy lekko przestygnie, równo rozłożyć na ostatnim andrucie.
- Na budyniu ułożyć herbatniki.
- Na każdym ciasteczku położyć orzech laskowy i polać kroplą miodu.
- Miód działa jak klej, w dodatku ładnie wygląda.
Bez pieczenia jesteśmy w stanie przygotować... nawet torcik! Na pewno sprawdzi się jako oryginalny deser z okazji urodzin, imienin albo po prostu przy okazji letniego grilla. Jego przygotowanie jest stosunkowo czasochłonne, ale na pewno warte finalnego efektu. Oto przepis.
Przygotowanie:
- Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować pulsacyjnie, tak aby uzyskać pokruszone, lecz niezbyt mocno zmielone ciasteczka (można też wysypać herbatniki na stolnicę i pokruszyć wałkiem).
- Dodać kakao i miękkie masło. Wymieszać. Tak powstałą masą wykleić dno tortownicy (średnica 24 cm). By wyrównać i dobrze ubić, można użyć małego wałeczka.
- Tortownicę wstawić do lodówki.
- W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
- Dodać cukier waniliowy. Na końcu wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować.
- Śmietanową masę wyłożyć na kruchy spód i znowu wstawić do lodówki.
- Rozmrożone czarne porzeczki przełożyć do rondla, posypać cukrem do smaku (można dać więcej lub mniej, co zależy od kwaśności owoców) i postawić na małym gazie, by puściły sok i zaczęły się gotować - owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę.
- W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny.
- Dodać do gorących owoców, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Pilnować, by masa całkowicie nie zastygła.
- Przestudzone, ale ciągle w stanie płynnym, porzeczki przełożyć na śmietanową masę. Wierzch wyrównać, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Moi drodzy, jeśli lubicie domowe słodkości, ale nie jesteście fanami pieczenia, to jestem przekonana, że powyższe przepisy przypadną wam do gustu. Najlepiej przygotować niektóre z nich właśnie teraz, kiedy pogoda rozpieszcza i mamy ochotę na lekki deser.
Zobacz również: Proste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba