Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej
Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.
Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L’As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.
Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej - wykonanie:
Wieczorem
Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika.
Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.
Rano
Poszatkuj kapustę - im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan.
Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.
Pora lunchu
Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.
Przepis pochodzi z książki “Pora na lunch", Sophie Missing, Caroline Craig. Wydawnictwo Buchmann.
Caroline Craig I Sophie Missing w książce "Pora na lunch" postanowiły "ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.
© przepisy i stylizacje jedzenia: Sophie Missing and Caroline Craig
© zdjęcia: David Loftus
Zobacz także:
Jak zrobić kotleciki z kaszy bulgur?
Cieciorkę można podać na wiele sposobów