Reklama

​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gotowych falafeli
  • ⅛ czerwonej kapusty
  • 3-centymetrowy kawałek ogórka
  • 1 czerwonej cebuli
  • 4–5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 chlebek pita lub 1 podpłomyk
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Składniki - sos jogurtowy

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżka świeżo posiekanego zioła (do wyboru)


Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L’As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.

Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej - wykonanie:

Wieczorem

Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika.

Reklama

Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.

Rano

Poszatkuj kapustę - im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan.

Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.

Pora lunchu

Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.

Przepis pochodzi z książki “Pora na lunch", Sophie Missing, Caroline Craig. Wydawnictwo Buchmann.

Caroline Craig I Sophie Missing w książce "Pora na lunch" postanowiły "ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.

© przepisy i stylizacje jedzenia: Sophie Missing and Caroline Craig

© zdjęcia:  David Loftus

Zobacz także:

Jak zrobić kotleciki z kaszy bulgur?

Cieciorkę można podać na wiele sposobów

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: falafel | cieciorka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy