Domowy falafel
Jeśli przez pewien czas nie wychodzisz z domu, sięgnij do spiżarni i skorzystaj z półproduktów. Przygotuj smaczne i sycące falafele.

Składniki
- 300 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki suszonej kolendry
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki.
2. Ciecierzycę odcedź, opłucz na sicie pod bieżącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą.
3. Na patelnię wysyp kmin rzymski, ziarna kolendry, kardamon, cynamon, chili i paprykę. Praż chwilę, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj je do masy razem z sodą, solą, kolendrą i natką pietruszki.
4. Dodaj 2-3 łyżki wody i wszystko dokładnie Przygotuj wymieszaj. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
5. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzej sporo oleju. Nabieraj po łyżce masy i formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Dokładnie je ściśnij, gdyż w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
6. Uformowane falafele wrzucaj na gorący olej i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj z sosem jogurtowym.
Sposób przygotowania: