Falafel z sałatką i sosem
Wegetariański przysmak.
![Falafele z sosem](https://i.iplsc.com/000B4084TUSEKQ2Y-C322-F4.webp)
Składniki
- 250 ciecierzycy
- 2 cebule
- sól
- biały pieprz
- 1,5 łyżeczki kminu
- dwa pęczki natki pietruszki
- 250 g pomidorów
- ogórek sałatkowy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 100 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczać 24 godziny.
Cebulę i czosnek zmiksować razem z ciecierzycą. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Odstawić na 1 godzinę.
Formować kulki i smażyć na złoty kolor.
Na sałatkę: pokroić pomidory, cebulę, ogórek, natkę, wymieszać. Sok z cytryny (zostawić jedną łyżeczkę) wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać z sosem.
Na dip: jogurt wymieszać z pastą sezamową, doprawić sola i pieprzem, oraz łyżeczką soku z cytryny.
Falafel podawać z sałatką i sosem jogurtowym.
Zobacz także: