Reklama

Falafel z sałatką i sosem

Wegetariański przysmak.

Składniki

  • 250 ciecierzycy
  • 2 cebule
  • sól
  • biały pieprz
  • 1,5 łyżeczki kminu
  • dwa pęczki natki pietruszki
  • 250 g pomidorów
  • ogórek sałatkowy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 100 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczać 24 godziny.

Cebulę i czosnek zmiksować razem z ciecierzycą. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Odstawić na 1 godzinę.

Formować kulki i smażyć na złoty kolor.

Na sałatkę: pokroić pomidory, cebulę, ogórek, natkę, wymieszać. Sok z cytryny (zostawić jedną łyżeczkę) wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać z sosem.

Na dip: jogurt wymieszać z pastą sezamową, doprawić sola i pieprzem, oraz łyżeczką soku z cytryny.

Reklama

Falafel podawać z sałatką i sosem jogurtowym.

Zobacz także:

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: falafel
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy