Falafele na orientalny lunch
Kanapka to za mało! Zobacz, co pysznego możesz przyrządzić wieczorem i wziąć rano w pudełku do pracy.

Składniki
- 20 dag suchej ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta sody
- 1/2 pęczka
- natki pietruszki
- 1 szklanka oleju do smażenia
- po szczypcie mielonego pieprzu, kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
dodatkowe
- 10 dag kuskusu
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody, moczyć ok. 8 godzin. Wypłukać, odcedzić, zemleć w blenderze lub w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, sodą i łyżeczką soli. Pod koniec blendowania, gdy ciecierzyca będzie się kleić, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy korzenne. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć partiami na rozgrzanym oleju.
2. Kapustę umyć, poszatkować, posolić, zostawić na 20 min. Opłukać, osączyć, doprawić sokiem, oliwą, solą i pieprzem.
3. Kuskus wsypać do miski o szerokim dnie, zalać osolonym wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad kaszę, przykryć, zostawić na 10 min. Gdy wchłonie wodę, przemieszać widelcem. Wszystkie składniki spakować do pojemnika.
Zobacz także: