Reklama

Fasola po toskańsku z czosnkiem i szałwią

Fasola po toskańsku z czosnkiem i szałwią to prosta i smaczna przekąska lub dodatek do wielu dań. Ten wyrazisty smak przypadnie do gustu wielu osobom. Jak przyrządzić fasolę po toskańsku z czosnkiem i szałwią?

Fasola po toskańsku z czosnkiem i szałwią

Składniki

  • 400 g białej fasoli
  • główka czosnku
  • 2 listki szałwii
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska

Fasola po toskańsku z czosnkiem i szałwią - wykonanie

Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:

By przygotować fasolę po toskańsku z czosnkiem i szałwią należy, namoczyć fasolę w zimnej wodzie i zostawić ją na 10-12 godzin, aby napęczniała. 

Następnie dodajemy całą główkę czosnku (trzeba zrobić nacięcia na ząbkach). Dodajemy szałwię, tymianek, liść laurowy oraz sól. 

Fasolę po toskańsku z czosnkiem i szałwią gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Odcedzamy, obieramy ząbki czosnku i polewamy oliwą. 

Fasolę po toskańsku z czosnkiem i szałwią podawaj z udźcem cielęcym duszonym w czerwonym winie i pomidorach.

Tutaj dowiesz się która fasola jest najzdrowsza i jak ją przyrządzać. Ponadto przeczytaj o prozdrowotnych właściwościach czerwonej fasoli.

Reklama

Tu znajdziesz przepis na fasolę po indyjsku.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy